Април е едно зелено обещание, което Май е обвързан да спази.

април-месец-в-градината-какво-да-правим-люляк-april-month-landscape-and-gardening-landing-photo

Градината през Април

Това е най-активнто време за растеж на растенията. Работа, работа и пак работа. Основните дейности през април са: садене, косене, резитби, поливане и торене.

1. Цветната градина

В началото на април може да закупим и засадим директно следните цъфтящи за месеца растения: Теменужка, иглика, зюмбюл, нарцис, зеленика, парички, лале, анемоне, арабис, флокс, азалия, люляк, глог, роза, форзиция, магнолия, камелия, глициния, праскова, ябълка, бадем, череша, лоницера, японска дюля, слива.

През средата на месеца времето предлазполага засяване на семена (дори и директно в градината) от невен, глициния, калдъръмче, латинка, далия, кученца. Ако в района не се очакват повратни студове, част от стайните растения може да бъдат изнесени на балкона. Пресаждането на стайните растения в по-големи съдове е най-добре да се извърши сега

Разделете туфите на многогодишните растения - ирис, хризантема, маргаритка, хемерокалис. Подрежете лозите и дворните асми. Тя трябва да се извърши за 1-2 дни още щом проличи началното развитие на пъпките.

април-месец-в-градината-какво-да-правим-охлюв-april-month-landscape-and-gardening-snail-photo

2. Тревени площи

Ако не сте окосли през март е добре да окосите тревата, преди охлювете да го направят. След като я окосите задължително аелирайте. Не пропускайте и подхранването с течни торове за тревни килими. Можете да подсеете с нови семена за трева, за да запълните създалите се дупки. Използвайте тревни смески подходящи за възстановяване на тревния килим.

3. Храсти и дървета

Когато започне април садете на воля храсти и дървета. Направете резитба, ако не сте направили през март на вечнозелените и листопадните. Форзицията - изчакайте да прецъфти, както и останалите, които са в цъфтеж. Подхранете широколисните и иглолистните храсти и дървета с торове, богати на азот. Проверете клематиса за следи от измръзване, повредените клонки се режат, а здравите леторасти се връзват за обходният им маршрут.

Превантивно пръскане

Ако решите направете превантивно пръскане срещу вредители на овощни дърветата и храсти. Вредители като брашнеста мана се третират с Байфидан, Дискус, Скор. Вредители като Струпясване се третират с Болеро, Дитан, Делан. Вредители като листни въшки се третират с Б-58, Хелиосол, Пирегард.

април-месец-в-градината-какво-да-правим-слива-april-month-landscape-and-gardening-apple-photo
април-месец-в-градината-какво-да-правим-зеленчукова-градина-april-month-landscape-and-gardening-vegetable-garden-photo

4. Зеленчукова градина

В първите дни на април се погрижете за обработката на почвата, това включва разбиването на буци с фреза или мотика и изравняване на терена след обръщането на почвата през март. През април се засажда разсадът от: домати, пипер, патладжан, краставици, дини, пъпеши, градински фасул, зеле, карфиол, морков, лук. Това обаче трябва да стане когато нощната температура не пада под 5℃, обикновено това се случва след 20 април. Почвата в градината се обработва като се премахват всички плевели и растителните отпадъци се унищожават ежедневно.

 

Дните през месеца на април

Разгледайте оше статии: тук, тук и тук
Към онлайн магазин