Мартови роси и априлски дъждове, носят свежи пролетни цветове.

март-месец-градина-какво-да-правим-мартеници-march-month-landscape-and-gardening-landing-photo

Март в градината

Март е месеца в която времето се затопля и следобедите стават по-дълги. Събрали сме за Вас списък с неща, които ще ви подготвят за новият сезон с подготовка.

1.Подрежете растителността

Март и началото му е перфектно време, ако разполагате с брой моторни ножици в гаража. Винаги в градината се намира по един прерасъл храст нуждаещ се от скастряне. Скастрянето подобрява формата на храста като насърчава растежа на нови листа и цветове.

В средата на Март всички рози би трябвало да бъдат скастрени.

В късен март също е добро време за скастряне на вечнозелените храсти, които са попаднали жертва на сланите като например ако новите връхчета на подправките са попарени е знак, че трябва да бъдат окастрени, понеже са били засегнати от сланата

градина-март-месец-инструменти-подготовка-сеитба-the-garden-in-march-soil

Март и подготовка за сеитба

2.След скастрянето, в късният март се пада идеален момент за обръщане на почвите, стига да не е прекалено влажно за готовност зас сеитба през пролетта.

Разпръстнете достатъчно пръста от големи буци в малки, това ще помогне за доброто отпускане на хранителни съставки в почите, които ще бъдат от полза за вашите растения.

3.Мулчиране

Март е перфектно време за подобряване на почвата в установени участъци е да се мулчира повърхността със слой органична тор като например - Мулч.Това също ще помогне на вас като задуши новодошлите плевели и подсили влагата на мястото.

Ако желате наистина да задушите тези гадни плевели, бъдете щедри с мулча - средно 5см. ще са достатъчни за това

Охлювите и вредителите

Температурите бавно се покачват, което предизвиква растежа на нови листа, а какво по вкусно за малките охлюви и вредители - те са неустоими за тях. Вземете действия като се запазите с продукти срещу тях и новите нежни листа.

мулчиране-мулч-в-градината-март-compost-soil-in-the-garden
далия-луковица-снимка-през-март-dhalia-sprout-flower-march-of

Март и първата подстрижка на райграса

На райграса може да направите първата сезонна подстрижка, но не прекалено късо, а само да скъси връхчетата. След подстрижката да го наторите и полеето обилно.

 

Засаждане на картофи

Подготовка за градината през март е трудоемка. Въпреки, че е още рано за картофи, докато земята е още мокра, не е лоша идея да си подготвите картофите за сеитба, дори и само на прозореца на перваза за покълване, за да са ви готови за сеитба.

Към картофите можете да добавите и летните луковици, за да са готови с ударна доза цветове през април и май. Предложения: Гладиоли, Лилии, Шибой, Зюмбюл, Нарцис, Далии и Лютичета

 

Март и дните пре месеца

Разгледайте оше статии: тук, тук и тук
Към онлайн магазин