Лечебна иглика / Primula veris

Помага да намериш скрити съкровища в живота

  • Народна медицина и Лечебна иглика ще: Обезкуражи посетителите, лекува ума, намира забравени вещи.
  • Лечбна иглика е нискостеблено растение което пониква много рано през пролетта. Листата са широки и имат дълга овална леко набръчкана форма. Светло-жълтите цветчета се полюшват грациозно от високо издигащо се стебло на около 10см. от средата на растението. Игликата има много свеж приятен аромат, а цветчетата още по-благоухаен. Освен у нас, в диво състояние тази иглика се среща в Европейската част на Русия, Крим, Средна и Южна Европа.
  • Как се извличат свойствата: Букет от цветовете на лечебната иглика ще изпълни дома с усещане на спокойствие и благоприятност.
    Къпането в чай от примула се казва, че възтановява изгубената младост. За да направите чая, потопете две чаени лъжички от изсъхнали съцветия на лечебна иглика за половин час във вряла вода. След това добавете чая във ваната.
    Държейки на близо изсушени цветчета от иглика ще помогнат да намерите бързо изгубени предмети и скрити съкровища и често с присъствието си ще напомнят за красотите Ви в живота.
  • Народна медицина и Лечебна иглика: Цветчетата се използват за направата на фементиран ликьор наречен кравешко вино. Прави се от жълтите пръстенчета на съцветията наричани цвърчета (Cowslip peeps)В един галон (3л. туба пълна с цвърчета) цвърчета добавете, 1.5кг.-2кг. захар, 3 обелки от цял лимон, довършете като напълните тубата с вода и 120г. бирена мая, разбърквайте всеки ден за седмица. След края на седмицата преместете в барел да ферментира. След като ферментира, преместете в бутилка. Цвета би трябвало да е бледо жълт, ползва се като тоник, както и за лекарство срещу кашлици.
    Повече информация - https://en.wikipedia.org/wiki/Cowslip
    Обратно към категории